Terapija bola

Bolovi u mišićima

Bol u mišićima ili mijalgija znak je povrede, infekcije, bolesti ili drugog zdravstvenog problema. Možda ćete osećati duboku, postojanu bol ili nasumične oštre bolove. Neki ljudi imaju bolove u mišićima svuda, dok ih drugi imaju u određenim područjima. Svako različito doživljava bol u mišićima.

Bol u zglobovima

Bol u zglobovima može se osetiti u više delova tela. Starost, težina, prethodne povrede, prekomerna fizička aktivnost i druga zdravstvena stanja mogu biti faktori bolova u zglobovima.

Nelagodnost u zglobovima je uobičajena i obično se oseća u šakama, stopalima, kukovima, kolenima ili kičmi. Bol može biti stalan ili povremen. Ponekad zglob može biti ukočen i bolan. Neki pacijenti se žale na peckanje, pulsiranje ili osećaj „škripanja“. Zglob ujutro može biti ukočen, ali se može otkočiti pri kretanju i aktivnosti. Međutim, previše aktivnosti bi moglo pogoršati bol.

Bol u zglobovima može uticati na funkciju zgloba i može ograničiti sposobnost osobe da obavlja osnovne poslove. Jaki bolovi u zglobovima mogu uticati na kvalitet života.

Upala tetiva (tendinitis)

Tendinitis je stanje u kojem se vezivno tkivo između mišića i kostiju (tetive) upali. Često uzrokovan ponavljajućim aktivnostima, tendinitis može biti bolan. Obično se dešava u laktu, kolenu, ramenu, kuku, Ahilovoj tetivi i osnovi palca.

Bolovi u leđima

Bolovi u leđima su vrlo česti i obično se poboljšavaju u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

Bol u donjem delu leđa (lumbago) je naročito čest, iako se može osetiti bilo gde duž kičme, od vrata do kukova.

U većini slučajeva bol nije uzrokovan ničim ozbiljnim i obično će se vremenom poboljšati.

Postoje stvari koje možete učiniti da biste to olakšali. Ali ponekad bol može trajati dugo ili se stalno vraćati.

Uzroci bolova u leđima

Često nije moguće identifikovati uzrok bolova u leđima. Lekari ovo nazivaju nespecifičnim bolovima u leđima.

Ponekad bol može biti posledica povrede, kao što je uganuće ili naprezanje , ali često se to dešava bez očiglednog razloga. Vrlo retko je uzrokovano nečim ozbiljnim.

Povremeno bol u leđima može biti uzrokovan takvim zdravstvenim stanjem kao što su:

diskus hernija- gde disk hrskavice pritiska na obližnji nerv išijas – iritacija nerva koja teče od karlice do stopala

Ova stanja imaju tendenciju da uzrokuju dodatne simptome, poput utrnulosti, slabosti ili peckanja, i tretiraju se drugačije od nespecifičnih bolova u leđima.

Kako ublažiti bolove u leđima

Sledeći saveti mogu pomoći u smanjenju bolova u leđima i ubrzanju oporavka:

-ostanite što je moguće aktivniji i pokušajte da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima – ovo je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite, jer će duži odmor verovatno pogoršati bol
-isprobajte vežbe i istezanje za bolove u leđima
-druge aktivnosti poput hodanja , plivanja , joge i pilatesa takođe mogu biti od pomoći
-uzimajte antiinflamatorne lekove protiv bolova , poput ibuprofena -ne zaboravite da proverite da li je lek siguran za vas i da pitate farmaceuta ako niste sigurni
-koristite vrele ili hladne obloge za kompresiju za kratkotrajno olakšanje-možete ih kupiti u apoteci, ili će boca sa toplom vodom ili kesa smrznutog povrća umotana u krpu ili peškir isto dobro delovati

Mi smo u našoj radionici melema napravili melem protiv bolova u roll-on pakovanju, na bazi etetičnih ulja, mentola i kamfora koji trenutno ublažava sve vrste bolova i skraćuje vreme oporavka nakon povreda.

Melem se nanosi više puta dnevno na bolno mesto.

Melem možete kupiti ovde Melem protiv bolova

Scroll to Top
Pozovi